Verpleging en verzorging met een pgb

Heeft u langdurig verpleging en verzorging nodig? En wilt u zelf uw zorg regelen? Dat kan met een persoonsgebonden budget (pgb) vanuit de zorgverzekering. Met dit budget regelt u zelf welke zorgverlener(s) uw thuiszorg uitvoeren. Daarnaast bent u zelf verantwoordelijk voor betalingen aan zorgverleners en de administratie van uw budget.

Het gemak van verpleging en verzorging in natura

Wilt u niet alles zelf regelen? Kies dan voor verpleging en verzorging thuis in natura. U kiest uit onze selectie thuiszorgorganisaties. VGZ regelt samen met de zorgverlener alle financiële zaken. U heeft hier geen omkijken naar.

Thuiszorgorganisatie

Bekijk met welke zorgverleners bij u in de buurt wij een contract hebben. Zoek op 'verpleging en verzorging'.

 

Persoonsgebonden budget: regelen

Pgb aanvragen

Een nieuw Zvw-pgb aanvragen? Dat regelt u in een paar stappen via Mijn IZZ Zorgverzekering. U heeft wel altijd een indicatie van een wijkverpleegkundige nodig.

Zorg vanuit pgb declareren

Wilt u de geleverde zorg uit uw pgb betalen? Dan kunt u deze kosten achteraf bij ons declareren.

Pgb wijzigen

Verandert er iets in uw situatie? Wisselt u bijvoorbeeld van zorgverlener? Laat het ons zo snel mogelijk weten.

 

Veelgestelde vragen persoonsgebonden budget (pgb)

  1. U houdt zelf de einddatum van uw pgb in de gaten. Hierover krijgt u niet standaard een bericht van uw zorgverzekeraar.
  2. Wij adviseren u om 13 weken voor het aflopen van uw huidige indicatie contact op te nemen met een BIG-geregistreerde verpleegkundige niveau 5.
  3. U kunt het beste minimaal 6 weken voor uw indicatie verloopt, een nieuw pgb-aanvraagformulier indienen.
 • Is de einddatum van de toegekende indicatie nog niet verlopen? Dan neemt uw nieuwe zorgverzekeraar uw toegekende indicatie over. Het is wel belangrijk om uw pgb toekenningsbrief naar uw nieuwe zorgverzekeraar te sturen. Pas dan neemt uw nieuwe zorgverzekeraar uw pgb over. Houd u er rekening mee dat uw nieuwe zorgverzekering andere tarieven kan hanteren. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van uw pgb.
 • Nee, uw pgb stopt niet automatisch. Wilt u uw pgb stopzetten? Stuur dan een ondertekende stopzettingsbrief of gebruik een wijzigingsformulier, met als bijlage de toekenningsbrief van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) , naar onderstaand adres:

  VGZ
  Afdeling ZA&B PGB
  Locker 56
  Postbus 445
  5600 AK Eindhoven

  Let op! Heeft u eventueel teveel zorg gedeclareerd van uw pgb? Dan vorderen wij dat extra bedrag bij u terug.

 • Gaat een gecontracteerde zorgverlener de volledige zorg leveren? Dan komt u niet in aanmerking voor een pgb. De gecontracteerde thuiszorgorganisatie declareert direct bij ons. U heeft er geen omkijken naar.

 • Ja, u moet zelf met al uw zorgaanbieders een zorgovereenkomst afsluiten. U sluit de overeenkomst bijvoorbeeld met een niet-gecontracteerde zorgorganisatie. Of met een familielid of kennis die de zorg aan u levert. U zorgt zelf voor de betaling van uw zorgaanbieder en u kunt de kosten bij ons declareren. Bekijk hier voorbeeldovereenkomsten van formele zorgaanbieders en informele zorgaanbieders. De zorgovereenkomst bewaart u voor uw eigen administratie. In enkele gevallen vragen wij naar deze overeenkomst en kunt u die opsturen. 

  • Krijgt u op dit moment zorg van een informele en formele zorgverlener? En gaat deze zorgverlener mee naar het buitenland? Dan hoeft u dit niet door te geven.
  • Krijgt u op dit moment zorg van een informele of formele zorgverlener? En wilt u in het buitenland zorg ontvangen van een andere formele zorgverlener? Vul dan het aanvraagformulier verpleging en verzorging buitenland in en stuur dit naar ons op zoals op het formulier staat aangegeven. Let op: u krijgt in het buitenland alleen zorg vergoed die een formele zorgverlener levert.
 • Een pgb aanvragen kan best ingewikkeld zijn. Onze zorgadviseurs denken graag met u mee. Bel ze gerust op telefoonnummer 088 - 131 1671. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 13.00 uur.

Hulp nodig van Per Saldo?

Per Saldo is een landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Zij geven u advies, ondersteuning en komen op voor uw belangen. Kijk voor meer informatie op www.pgb.nl.