Alles over de huisarts

Heeft u een gezondheidsklacht en komt u er zelf niet uit? Dan gaat u meestal eerst naar de huisarts. Uw huisarts kan bijna altijd helpen. En u betaalt voor zorg bij de huisarts meestal niets. Ook geen eigen risico.

Waar wilt u meer over weten?

Hoe werkt het bij de huisarts?

Huisarts, huisartsenpost, spoedeisende hulp

  • Bel altijd eerst uw huisarts.
  • Huisarts dicht? En heeft het spoed? Bel de huisartsenpost.
  • Levensbedreigend? Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp.

Wie doet wat in de praktijk?

In een huisartsenpraktijk werken huisartsen, assistentes en praktijkondersteuners. U kunt er terecht met al uw gezondheidsvragen. En steeds vaker ook voor kleine chirurgische ingrepen. 

Waarvoor heb ik een verwijzing nodig?

Soms heeft u voor zorg een verwijsbrief (verwijzing) nodig. Dat wil zeggen dat u deze zorg alleen vergoed krijgt als u eerst naar de huisarts bent geweest. Maar voor welke zorg heeft u dit nodig?

Ik zoek een nieuwe huisarts

Bent u verhuisd? Of wilt u graag overstappen naar een andere huisarts? U vindt alle huisartsen in de Zorgzoeker.

Het valt niet altijd mee om een nieuwe huisarts te vinden. Veel huisartsen zitten vol. Maar wij helpen u graag! U kunt contact opnemen met onze zorgadviseurs.

Heeft u geen huisarts?

Dan kunt u 'als passant' terecht bij een andere huisarts. Dat houdt in dat u niet wordt ingeschreven bij de praktijk maar wel terechtkunt als uw klachten dringend zijn. Deze arts weet dan echter niets van uw medische verleden.

 
Wat betaal ik voor huisartsenzorg?

Meestal niets, want wij vergoeden de rekening. Soms betaalt u eigen risico. Bijvoorbeeld voor laboratoriumonderzoek na bloedprikken bij de huisarts.

Wat kan ik zelf doen met mijn gezondheidsklacht?

Buikpijn, slecht slapen of een insectenbeet? Niet fijn. Gelukkig is betrouwbaar advies dichtbij. Op onze website vindt u handige, onafhankelijke info van de Nederlandse artsen van Thuisarts.nl.