Wat betaal ik zelf?

Naast uw premie betaalt u soms ook meer. Gaat u naar een zorgverlener? Dan kan het zijn dat u een deel van de rekening zelf betaalt.

Redenen waarom u sommige zorgkosten zelf betaalt

Zorg niet verzekerd
U krijgt niet automatisch voor alle behandelingen een vergoeding, bijvoorbeeld orthodontie. Het kan dat uw verzekeringspakket uw behandeling niet dekt.
Eigen risico
De eerste € 385 van de zorgkosten uit de basisverzekering vallen onder uw eigen risico. Met vrijwillig eigen risico kunt u dit bedrag verhogen.
Eigen bijdrage

Voor sommige zorg, medicijnen en hulpmiddelen geldt een eigen bijdrage.

Geen contract

U kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Als uw zorgverlener geen contract heeft, betaalt u soms een deel zelf.

Maximale vergoeding
Voor sommige zorgsoorten, zoals alternatieve zorg, heeft u ieder jaar een budget. Als dit budget op is, betaalt u de rest van de kosten zelf. Dit budget kan ook een maximum aantal behandelingen zijn, zoals voor fysiotherapie. Of een maximum bedrag per behandeling.

Kosten worden met elkaar verrekend

Staat er een rekening open? Of krijgt u van ons een vergoeding? Dan krijgt u van ons een zorgkostenfactuur. Op de zorgkostenfactuur kunnen nota’s staan van meerdere zorgverleners. Wij verrekenen deze bedragen met elkaar. Het kan dus zijn dat u minder geld terugkrijgt omdat uw declaratie verrekend is met een andere zorgnota.

Voorbeeld

Roel heeft zijn pols gebroken. Het ziekenhuis declareert de zorgnota van: € 4.000. Roel betaalt € 385 eigen risico. VGZ betaalt € 3.615.

Roel had al een tijd last van hoofdpijn en gaat hiervoor naar een homeopaat. Roel schiet zelf de kosten voor en declareert daarna zijn zorgnota. Behandelkosten: € 75. VGZ vergoedt € 45

Roel krijgt een zorgkostenfactuur met daarop beide zorgnota’s. Roel moet € 340 betalen (€ 385 - € 45 = € 340).