Kraamzorg regelen

De kraamverzorgende helpt u tijdens de eerste dagen nadat uw baby is geboren. En dat is vaak erg fijn, want er komt veel op u af. Zo krijgt u bijvoorbeeld hulp bij het wassen van uw baby en geeft de kraamverzorgende u handige tips. U kunt de kraamzorg eenvoudig regelen bij een door u gekozen kraamzorgorganisatie.

Tekort aan kraamverzorgers

Er is een landelijk tekort aan kraamverzorgsters. Soms is er bij de organisatie van uw keuze geen kraamverzorgende beschikbaar. Dan krijgt u de zorg die u nodig heeft via een andere kraamzorgorganisatie. In sommige regio’s is het zo krap dat de kraamzorg de eerste paar dagen plaatsvindt in een kraamzorghotel. Als dat in uw regio zo is, neemt de kraamzorgorganisatie waar u staat ingeschreven contact met u op.
Probeer ook zelf wat meer hulp voor thuis in te schakelen. Misschien kan uw partner geboorteverlof aanvragen of kunnen familie of vrienden een handje helpen zodra de baby is geboren.
Snel uw kraamzorg zelf aanvragen
 Zodra u weet dat u zwanger bent, kunt u kraamzorg aanvragen. Doe dit zo vroeg mogelijk en uiterlijk in de 20e week van uw zwangerschap. 
  • U kunt in onze Zorgzoeker met uw postcode gemakkelijk een kraamzorgorganisatie vinden. De organisaties in de Zorgzoeker hebben een contract met ons.
  • Heeft u een kraamzorgorganisatie gevonden? Dan kunt u hiermee contact opnemen en de aanvraag regelen. Dat kunt u doen door naar de website van deze organisatie te gaan. De link staat in de Zorgzoeker. Maar u kunt hen natuurlijk ook bellen.
  • Schrijf u in bij maximaal 1 kraamzorgorganisatie. U krijgt dan sowieso 24 uur kraamzorg.

Schrijf u niet bij meer dan één kraamzorgorganisatie in! Zo voorkomt u een annuleringsrekening als u de inschrijving opzegt. U houdt dan namelijk een plek bezet voor een andere zwangere. Die annuleringskosten worden overigens niet vergoed.

Lukt het u niet de kraamzorg te regelen via een kraamzorgorganisatie? Wij helpen u graag! Neem dan contact op met VGZ Kraamzorg: 0900 - 222 32 42 (gebruikelijke belkosten). Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur. U kunt ook online uw vraag stellen over kraamzorg.

Tip: vraag ook uw kraampakket aan

In het kraampakket zit alles wat u rond de bevalling nodig heeft. Voor thuis of als u uit het ziekenhuis terugkomt. Vraag uw kraampakket vóór de 5e maand van uw zwangerschap aan. Dan heeft u het uiterlijk in de 7e maand van uw zwangerschap in huis.

Deel uw ervaring: heeft de kraamzorg u goed geholpen?

We hopen natuurlijk dat u een fijne kraamzorgperiode heeft gehad. Op ZorgkaartNederland kunt u een waardering schrijven over de kraamzorgorganisatie die u heeft geholpen. Doe dit vooral, zo helpt u anderen bij het maken van een keuze voor kraamzorg.