Van behandeling in het ziekenhuis tot rekening

Gaat u binnenkort naar het ziekenhuis? Of bent u pas geweest? Soms betaalt u voor dit bezoek zelf een bedrag, uw eigen risico. De zorgkostenfactuur voor deze ziekenhuiskosten krijgt u meestal pas een tijd na uw bezoek. Dit kan soms wel maanden duren. We leggen het u graag uit.

Het ziekenhuis opent voor uw behandeling een DBC

Tijdens de eerste afspraak in het ziekenhuis wordt u onderzocht door een medisch specialist. Op basis van zijn of haar bevindingen wordt een DBC geopend. Dit is een Diagnose Behandelcombinatie. Hierin verzamelt het ziekenhuis alle kosten van uw ziekenhuisbezoek. Denk aan:

 • Afspraken bij de arts
 • Onderzoeken, zoals echo’s of scans
 • Medicijnen
 • Operaties
 • Controles

Een DBC vormt de basis van een ziekenhuisrekening (zorgnota). Een DBC is 42 dagen tot 120 dagen open. Als een DBC afloopt, declareert het ziekenhuis de kosten aan de zorgverzekeraar. Zien wij nog kosten, bijvoorbeeld uw eigen risico, die u zelf moet betalen? Dan ontvangt u hiervoor een zorgkostenfactuur. Maar zoals u ziet, kan dit dus even duren.

Vervolg-DBC

Het kan zijn dat uw behandeling nog niet klaar is op het moment dat de DBC afloopt. Bijvoorbeeld omdat u nog terug moet voor een controle. Het ziekenhuis opent dan een vervolg-DBC. De startdatum van de vervolg-DBC sluit altijd direct aan op de sluitingsdatum van de vorige DBC. Het zegt dus niets over wanneer u zelf in het ziekenhuis was. Een vervolg-DBC duurt maximaal 120 dagen.

Kosten die u betaalt voor uw behandeling in het ziekenhuis

Ziekenhuizen sturen de rekening naar ons. Dit doen zij gemiddeld binnen 4 maanden na het sluiten van de DBC. Wij betalen de kosten van uw behandeling en controles direct aan het ziekenhuis. Voor de meeste ziekenhuiszorg geldt wel het eigen risico. Geldt voor uw behandeling eigen risico of een eigen bijdrage? Dan ontvangt u voor de kosten van ons een zorgkostenfactuur. Deze kosten betaalt u namelijk zelf.

Behandeling in een ander jaar dan kosten eigen risico

Voor het eigen risico kijken we naar de datum waarop de DBC is geopend. Hierdoor kan het dus zijn dat u eigen risico betaalt voor een behandeling in een ander jaar.

Een voorbeeld: uw vervolg-DBC wordt geopend in december en u heeft in januari een controle in het ziekenhuis. Dan horen de kosten van deze controle bij de vervolg-DBC met startdatum december. Dit betekent dat u voor de controle in januari eigen risico betaalt voor het jaar daarvoor.

Veelgestelde vragen

 • Voor de meeste zorg geldt het eigen risico van het jaar waarin uw behandeling plaatsvindt. U betaalt per behandeling. Als u in 2022 een behandeling heeft, betaalt u het eigen risico van 2022.

  Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af, maar verzamelen deze in een DBC. Een DBC eindigt als uw behandeling klaar is of na maximaal 120 dagen. Met het verrekenen van uw eigen risico kijken we naar de startdatum van de DBC. Duurt uw behandeling langer dan 120 dagen? Dan start er een vervolg-DBC. Is de startdatum van de vervolg-DBC in een nieuw jaar? Dan betaalt u ook in het nieuwe jaar weer uw eigen risico.

  U kunt bij uw zorgverlener navragen wanneer een vervolg-DBC wordt gestart.

  Voorbeeld 1
  In december 2022 gaat u naar een medisch specialist. Op dat moment start de DBC. In januari 2023 wordt u geopereerd. Deze kosten vallen onder het eigen risico van 2022.

  Voorbeeld 2
  In september 2022 heeft u een operatie ondergaan. In januari 2023 moet u terug naar het ziekenhuis voor een nacontrole. Uw specialist start een nieuwe DBC, want er zitten meer dan 120 dagen tussen. U betaalt het eigen risico van 2022 voor de operatie. Voor de nacontrole betaalt u het eigen risico van 2023.

   

 • De rekening voor een behandeltraject wordt over het algemeen pas verstuurd als alle behandelingen zijn afgerond, inclusief nacontrole. Pas na het sluiten van de DBC wordt de rekening opgemaakt en verzonden. Duurt uw behandeling langer dan een jaar? Dan krijgt u na één tot anderhalf jaar een rekening.