Voorkeursbeleid medicijnen

Van sommige medicijnen bestaan verschillende merken en varianten. De medicijnen werken hetzelfde, maar ze zien er anders uit. De prijs van deze medicijnen verschilt soms enorm. Wij vergoeden de medicijnen met dezelfde kwaliteit, de beste prijs en grootste zekerheid van leveren. Dit noemen we het voorkeursbeleid (of preferentiebeleid). 

U betaalt geen eigen risico

Bij ons betaalt u geen eigen risico voor voorkeursmedicijnen. Dat is uniek: bij veel andere zorgverzekeraars betaalt u dit wel. Zo bent u een stuk goedkoper uit. Goed om te weten: u betaalt wel eigen risico voor de terhandstellingskosten.

Dit zijn de voorkeursmedicijnen

U vindt onze voorkeursmedicijnen in het Reglement farmaceutische zorg. Deze lijst verandert soms. U hoeft zelf niet in de gaten te houden welke voorkeursmedicijnen er zijn. Uw apotheek weet dit altijd.

Geen verschil in kwaliteit, wel in prijs

Als een nieuw medicijn wordt ontwikkeld, heeft de fabrikant het recht om als enige deze medicijnen te verkopen. Op die manier kan de fabrikant de onderzoekskosten terugverdienen. Na een aantal jaar mogen ook andere fabrikanten het medicijn maken en verkopen. Vaak voor een veel lagere prijs. De medicijnen hebben een andere naam en zien er soms anders uit. Maar de werkzame stof is hetzelfde.

Alle voorkeursmedicijnen zijn in Nederland toegelaten, goedgekeurd en staan in het GeneesmiddelenVergoedingenSysteem (GVS). Ook bepaalt de overheid welke medicijnen onderling vervangbaar zijn. U kunt er dus zeker van zijn dat het voorkeursmedicijn net zo goed werkt.

Wat levert het op?

U mag erop vertrouwen dat wij de kosten voor uw medicijnen blijven vergoeden. Dit voorkeursbeleid helpt ons hierbij. De prijs van medicijnen daalt hierdoor 30% tot soms 90%. Zo besparen wij en ook andere zorgverzekeraars jaarlijks veel geld. Ook wijzen we voorkeursmedicijnen aan voor minimaal 2 jaar. Om medicijnwissels zo veel mogelijk te voorkomen.

Bij medische noodzaak een ander medicijn

Het kan gebeuren dat u last krijgt van een medicijn. Bijvoorbeeld omdat u allergisch bent voor een bepaalde vul- of hulpstof. Dit komt gelukkig weinig voor. Gebeurt het toch? Uw arts schrijft dan op het recept  dat u om medische redenen een ander medicijn nodig heeft. Dit noemen we ‘medische noodzaak’. Uw apotheek controleert dit en bespreekt dit met uw arts, als dat nodig is. U krijgt in dat geval een ander medicijn vergoed. Let op: Voor dit medicijn betaalt u wel eigen risico.