Nachtdienst

Fitter door de nachtdienst
met powernaps en powersnacks

Nachtdienst, slaap en voeding

Nachtdiensten zijn onlosmakelijk verbonden met werken in de zorg. De een heeft er weinig moeite mee, voor de ander is het lastiger. Wat het effect van een nachtdienst is, verschilt dan ook per persoon. Maar voor iedereen geldt dat er een aantal belangrijke tips zijn om de nachtdienst vitaal in te gaan en uit te komen.

De nachtdienst en de sleep-wakecycle

Nachtdiensten hebben direct invloed op de lengte en de kwaliteit van uw slaap. Dit komt doordat de normale slaap-wakker cyclus wordt omgedraaid. Er zijn verschillende manieren om u aan uw nachtdiensten aan te passen. Bijvoorbeeld door een vast dieet te volgen met drie maaltijden per dag en tussendoor zo min mogelijk te snacken. Regelmatig eten geeft evenwicht tussen de biologische klok en de stofwisseling. Korte powernaps helpen daarbij om de nacht fris door te komen.

Download de whitepaper

Drie praktische slaaptips

Door slaapexpert Winnie Hofman

Deze tips voor de 'gewone' slaap helpen ook om na de nachtdienst goed in slaap te vallen.

Kort en krachtig: de nighttime nap

Heeft u moeite om wakker en geconcentreerd te blijven tijdens de nachtdienst? Doe een kort maar krachtig dutje tijdens uw pauze. Onderzoek toont aan dat een powernap tijdens de nachtdienst enorm effectief is. Deze zogenaamde ‘nighttime nap’ maakt u de rest van uw shift alerter en minder slaperig.

  • Slaap 7 tot 20 minuten tijdens uw pauze
  • Gebruik een slaapmasker en oordopjes
  • Neem geen suiker of koffie voor u 'napt'
  • Sta direct op wanneer de timer afgaat

Ontbijten vóór de nachtdienst?

Ontbijt u ’s avonds voor u de nachtdienst ingaat? Eet liever een warme maaltijd. De nachtdienst kost minder energie als u uw eet-ritme zo goed mogelijk aanhoudt. ’s Morgens ontbijten, ’s avonds dineren. Eet smakelijk.

Een nachtdienst zonder trek

Trek tijdens de tweede helft van de nachtdienst komt vaak voor. Kies dan voor gezonde, koolhydraatrijke voeding: bruin brood, aardappelen, pasta, rijst en fruit. En vermijd suikerrijk eten. Snacks, chips en snoep zorgen ervoor dat uw glucosespiegel snel stijgt en daalt. Oftewel, u bent een korte periode alert en energiek maar wordt daarna al snel slaperig of traag als de glucosespiegel weer daalt.

Powersnacks voor 's nachts

‘s Nachts snacken verstoort uw bioritme: het heeft een negatieve invloed op de spijsvertering en de opname van voedingsmiddelen. Vandaar het advies om ook tijdens de nachtdienst gezond, verantwoord en regelmatig te eten. Heeft u toch wat extra's nodig? Kies dan voor gezonde powersnacks. Verse rauwkost, groentesoep, yoghurt of kwark, een gekookt ei, of ongezouten noten – lekker en vol energie.

Dorst tijdens de nachtdienst

Drink anderhalf tot twee liter water per dag, ook met nachtdiensten. Kies voor dranken met niet te veel suiker. En drink weinig tot geen koffie, thee, cola en chocola tegen het einde van de nachtdienst. Heeft u een oppeppertje nodig? Laat dan de oppeppende dranken als koffie, thee of energiedrankjes staan. Het verkwikkende effect duurt maar kort en daarna zult u zich juist slaperiger voelen. Verfrissende en vitaliserende dorstlessers zijn water, vruchtensappen en karnemelk.