Zo werkt het met de kosten voor niet-spoedeisende zorg in het buitenland

Kiest u voor planbare (niet-spoedeisende) zorg in het buitenland? Dan heeft u vaak een machtiging (toestemming) nodig. Naast een machtiging is het belangrijk te weten of u zelf de kosten voorschiet en declareert. Of dat het ziekenhuis dat doet. 

  1. Met een S2 formulier. Dan hoeft u niets voor te schieten.
  2. Met een garantieverklaring. Dan betaalt u eerst zelf de rekening en declareert u die daarna bij ons.

Is uw machtiging goedgekeurd? Dan ontvangt u van ons een S2 formulier of een garantieverklaring. Hieronder leest u wat de verschillen zijn. En of u zelf iets moet doen.

Met een S2 formulier (eerder E-112 formulier) hoeft u de kosten niet zelf voor te schieten

Heeft u een S2 formulier van ons ontvangen? Dan geeft u dit vóór uw behandeling aan uw zorgverlener in het buitenland. Met dit formulier declareert uw zorgverlener bij het ziekenfonds van het land waar u zorg krijgt. Dat ziekenfonds declareert de kosten weer bij ons. Zo hoeft u zelf niets voor te schieten.

U kunt alleen een S2 formulier gebruiken in deze situaties:

  • U krijgt uw behandeling in de EU/EER 
  • Uw zorgverlener accepteert het S2 formulier. In sommige landen zijn dit alleen de staatsziekenhuizen. Vraag voor u de machtiging aanvraagt aan uw zorgverlener of zij het formulier accepteren.
  • Wij hebben geen contract met uw zorgverlener  
  • U hebt de behandeling nog niet gehad
  • Accepteert uw zorgverlener het S2-formulier niet? Dan ontvangt u van ons een garantieverklaring.

Mogelijke extra kosten als u een S2 formulier hebt gekregen

Niet alle kosten vallen onder de vergoeding met een S2 formulier. Krijgt u toch een rekening van de zorgverlener in het buitenland? Stuur deze samen met een uitgebreid behandelverslag van de zorgverlener naar ons toe. Wij beoordelen dan of we de rekening (deels) vergoeden.

  • Is het medisch noodzakelijk dat u in een eenpersoonskamer verblijft? Dan mag het ziekenhuis geen extra kosten in rekening brengen. Kiest u zelf voor een eenpersoonskamer? Dan worden de extra kosten niet vergoed.
  • Als uw specialist de titel professor heeft, kunt een rekening krijgen van professorkosten. Deze kosten vallen niet onder het S2 formulier. U kunt de rekening bij ons declareren. Wij beoordelen dan of wij de rekening (deels) vergoeden.
  • Belgische ziekenhuizen brengen remgelden bij hun patiënten in rekening. Deze kosten worden niet vergoed vanuit het S2 formulier. Soms vergoeden wij deze extra kosten. Is het Belgische tarief voor deze behandeling samen met de remgelden lager dan in Nederland? Dan vergoeden wij tot aan het Nederlandse tarief. Is het Belgische tarief hoger? Dan betaalt u de remgelden (deels) zelf.

Met een garantieverklaring declareert u de kosten achteraf bij ons

Een garantieverklaring is een bewijs dat u zorg tot een afgesproken bedrag vergoed krijgt. Het bedrag dat u vergoed krijgt hangt af van welke basisverzekering je hebt. En van de tarieven in Nederland die op dat moment gelden.

Met een garantieverklaring krijgt u de rekening om aan het ziekenhuis te betalen. U kunt de rekening daarna bij ons declareren. We hebben dan ook een behandelverslag van uw zorg in het buitenland nodig. Wij vergoeden de rekening tot aan het bedrag op de garantieverklaring. Is de rekening hoger dan het bedrag dat op de garantieverklaring staat? Dan betaalt u een deel van de kosten zelf.