Online aanvraag machtiging wijkverpleging

Soms is het fijn om wat (extra) hulp te krijgen met verpleging & verzorging. Bijvoorbeeld met douchen of steunkousen aantrekken. Kiest u voor een wijkverpleegkundige die geen contract met ons heeft? Dan is het belangrijk dat u eerst een machtiging (toestemming) regelt. Dat kan in een paar stappen via Mijn IZZ Zorgverzekering. Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op.

Let op: U hoeft ons nooit medische foto’s te sturen. Als het nodig is, ontvangen we de foto’s graag via uw zorgverlener. Alleen die foto’s mogen we gebruiken.
Zo vraagt u een machtiging aan
 1. Controleer of uw zorgverlener een contract met ons heeft

  Een machtiging is namelijk alleen nodig als u kiest voor een wijkverpleegkundige zonder contract. In onze Zorgzoeker vindt u alle zorgverleners waar wij afspraken (een contract) mee hebben. Staat de zorgverlener van uw keuze er niet tussen? Vraag dan een machtiging aan.

 2. Altijd een indicatie nodig

  Heeft u een wijkverpleegkundige niveau 5 gevonden? Dan bekijkt hij of zij bij u thuis welke zorg u nodig heeft. We noemen dit de 'indicatie'. Deze indicatie is nodig om uw zorg vergoed te krijgen.

 3. Loop stap voor stap door de online aanvraag via Mijn IZZ Zorgverzekering

  Wij hebben het zo makkelijk mogelijk voor u gemaakt. Daarom kunt u via Mijn IZZ Zorgverzekering het aanvraagformulier digitaal invullen en opsturen. Controleer goed of u alles heeft ingevuld. Anders kunnen we uw aanvraag niet beoordelen. Vergeet u niet om alle belangrijke documenten toe te voegen?

 4. U krijgt van ons een reactie

  Wij nemen binnen 10 werkdagen contact met u op. U hoort dan hoe het verder gaat of wat er nog nodig is. Belangrijk: het hangt af van de postvoorkeur die u heeft ingesteld of u onze reactie per post binnenkrijgt of digitaal in Mijn IZZ Zorgverzekering.

Welke documenten heeft u nodig bij uw aanvraag?
  • De indicatie van de wijkverpleegkundige.
  • Een kopie van het diploma als dat nog niet eerder is opgestuurd. Dat kan een diploma HBO Bachelor Verpleegkunde of Master Verplegingswetenschappen zijn.
 • Gaat uw aanvraag over de verpleging en verzorging van kinderen tot 18 jaar?

  Voeg dan 2 documenten toe:

  1. Een kopie van het diploma van de kinderverpleegkundige, die de indicatie voor u heeft gesteld, of de eventuele kinderaantekening. Als de kopie van het diploma al eerder naar ons is gestuurd, hoeft u dat niet opnieuw te doen.
  2. Het zorgplan voor deze verpleging en verzorging.
 • Gaat de aanvraag van uw machtiging over zorg in de laatste levensfase? Deze zorg wordt ook wel palliatief terminale zorg genoemd. Voeg dan het zorgplan voor deze zorg toe.

Belangrijk

De vroegst mogelijke ingangsdatum van een machtiging, is 14 dagen voor de dag dat wij uw aanvraag hebben ontvangen.

Een zorgplan is pas geldig als:

 1. het is ondertekend door een wijkverpleegkundige
 2. het zorgplan voldoet aan de normen voor indiceren en organiseren van verpleging en verzorging (het V&VN normenkader).

Per post versturen is nog mogelijk

Soms lukt het niet om digitaal de aanvraag voor een machtiging te doen. Dat is niet erg. Het is nog steeds mogelijk om een papieren versie van het formulier te printen. Vul het geprinte formulier samen met uw wijkverpleegkundige volledig in en stuur het naar ons op per post:

IZZ Zorgverzekering
T.a.v. Machtigingen
Postbus 25150
5600 RS Eindhoven

Het kan wel iets langer duren...

Machtigingsaanvragen die per post binnenkomen, blijven langer liggen. Dit komt doordat ook onze medewerkers de RIVM-richtlijnen volgen en thuis werken. Excuses hiervoor.

Vergoeding voor verpleging en verzorging
Wat is er nodig om een vergoeding te krijgen voor verpleging en verzorging? U leest er alles over op onze vergoedingenpagina.
Meer informatie over machtigingen
Een machtiging regelen kan best ingewikkeld zijn. Daarom hebben wij veelgestelde vragen hierover voor u verzameld.