Zorgtips vóór uw vakantie

De vakantie begint vaak al met de voorpret. Reisgidsen lezen, websites bezoeken, tips verzamelen, de route uitstippelen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Denkt u ook aan een reisverzekering en vaccinaties? En mogen uw medicijnen mee naar het buitenland? Met onderstaande informatie gaat u goed voorbereid op reis. 

 • Gaat u op vakantie naar het buitenland? Download de IZZ Zorgverzekering app en u vergeet nooit meer uw zorgpas. Hier vindt u ook de European Health Insurance Card (EHIC). De EHIC laat u zien als u zorg nodig heeft in Europa. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten dan direct bij ons. De EHIC is geldig in de volgende landen: alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Noord-Macedonië en Australië.

  Wij sturen u niet meer automatisch een plastic pas.

  Heeft u zorg in het buitenland nodig? Of accepteert een zorgverlener de zorgpas in de app niet? Bel dan altijd eerst de VGZ Alarmcentrale +31 40 297 57 30.

 • Buitenlandverklaring
  Gaat u op vakantie naar Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland, Zuid-Afrika of Iran? Dan heeft u een Engelstalige verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) nodig. Hiermee toont u aan dat u  tijdens uw verblijf verzekerd bent voor medische kosten. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor uw reis bij ons aan.

  Verzekeringsbewijs in overige landen
  In de meeste landen is het tonen van de zorgpas voldoende. De zorgpas heeft u altijd bij de hand in de IZZ Zorgverzekering app. U heeft in andere landen dan hierboven genoemd geen extra verzekeringsbewijs nodig.

  Langer dan 2 maanden op reis
  Gaat u op vakantie naar Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Noord-Macedonië, Montenegro, Tunesië, Turkije of Servië? Én blijft u daar langer dan 2 maanden? Dan heeft u een 111 formulier nodig voor onverwacht spoedeisende zorg. Dit is alleen als u langer dan 2 maanden in het land bent. U hoeft het 111 formulier niet vooraf aan te vragen. Wij regelen het voor u op het moment dat u zorg nodig heeft. Bel dan direct de VGZ Alarmcentrale +31 40 297 57 30.

  Heeft u zorg in het buitenland nodig? Of heeft u vragen over zorg als u op reis bent? Bel dan altijd eerst de VGZ Alarmcentrale +31 40 297 57 30.

 • Dan heeft u het telefoonnummer altijd bij de hand. Bel ons altijd als u zorg nodig heeft in het buitenland en niet kunt wachten tot u weer thuis bent. Het telefoonnummer van de VGZ Alarmcentrale is: +31 40 297 57 30. Wij staan 24 uur per dag 7 dagen in de week voor u klaar. Ook als u twijfelt of vragen heeft over vergoedingen tijdens uw reis is het verstandig om contact met ons op te nemen. Zo voorkomt u verrassingen achteraf. 

 • Als u op reis gaat is het belangrijk dat u goed beschermd bent met de juiste vaccinaties en medicijnen. Vraag vooraf advies hoe u zich kunt beschermen tegen ziektes, zodat u zorgeloos van uw vakantie kunt genieten. Sommige vaccinaties hebben een inwerkingstijd. Controleer daarom ruim van tevoren of en welke vaccinaties of preventieve medicijnen nodig zijn voor uw vakantie. Dit doet u eenvoudig op Reisprik.nl of Vaccinatiepunt.nl

  Heeft u een aanvullende verzekering? Dan krijgt u mogelijk een vergoeding voor vaccinaties. Vaccinaties werken vaak een aantal jaar. Weet u al waar u naartoe gaat? Dan kunt u nu al een afspraak maken bij u in de buurt. Of laat iemand met de vaccinatie bij u thuis komen op het moment dat het u uitkomt. 

 • Gebruikt u medicijnen? En vallen deze onder de Opiumwet? Bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers of medicijnen tegen ADHD. Dan heeft u in sommige landen een medische verklaring nodig bij de douane. Uw arts of apotheker kan u vertellen of u een medische verklaring nodig heeft voor het meenemen van de medicijnen. En hoe u deze aanvraagt. Op de website van het CAK vindt u de Medicijnen mee op reis-hulp. Zo weet u precies welke medicijnverklaring u nodig heeft. 

    

  Bij uw apotheek kunt u een overzicht vragen van de medicijnen die u gebruikt. Handig als u tijdens uw vakantie naar een dokter of apotheek moet. Dan heeft u gelijk alle gegevens over uw medicatie en bijvoorbeeld allergieën bij de hand.

 • Het kan gebeuren dat u naar het ziekenhuis moet tijdens uw vakantie. Bekijk van tevoren alvast de vergoedingen voor zorg in het buitenland. Zo voorkomt u financiële verrassingen als u onverwacht tijdens uw vakantie naar het ziekenhuis moet.

  Heeft u geen aanvullende verzekering met buitenlanddekking? Sluit dan een reisverzekering met medische dekking af. Zo heeft u een uitgebreide en hoge dekking voor medische kosten in het buitenland. Gaat u diepzeeduiken, wildwatervaren of paragliden? Dan raden we een extra reisverzekering van harte aan.

 • De basisverzekering vergoedt verzekerde medische kosten tot het bedrag dat in Nederland standaard is. Een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking vergoedt de rest. Heeft u geen aanvullende verzekering met buitenlanddekking? Sluit dan een goede reisverzekering af om hoge medische kosten in het buitenland te voorkomen. Dan bent u ook gelijk verzekerd tegen schade en diefstal.

  Let op!
  In sommige landen is de zorg een stuk duurder dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten, Canada en landen in Zuid-Amerika, maar ook Zwitserland, Spanje en Turkije. Sluit daarom een reisverzekering af als u niet aanvullend verzekerd bent. Voor zorg in het buitenland geldt het eigen risico.

Lees ook tips voor zorg tijdens of na uw vakantie