Zorgtips vóór uw vakantie

We hopen natuurlijk dat u een onbezorgde vakantie heeft. Maar er kan altijd iets gebeuren. Heeft u tijdens uw vakantie in het buitenland zorg nodig? Dan is het handig dat u weet wat u moet doen.

Het coronavirus en uw vakantie in het buitenland

 • Voordat u op reis gaat, bekijk de tips en informatie op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken.
 • Gaat u naar een land met een code geel, oranje of rood? En wordt u daar ziek? Dan vergoeden wij de kosten. Wat we precies vergoeden hangt af van welke verzekering u heeft. Bekijk meer informatie over vergoedingen in het buitenland.
 • Heeft u meer vragen over het coronavirus en uw zorgverzekering? Bekijk onze antwoorden op de veelgestelde vragen.
 • Gaat u op vakantie naar het buitenland? Neem dan uw zorgpas met uw European Health Insurance Card (EHIC) mee. De EHIC kunt u laten zien als u zorg nodig heeft in Europa. Uw buitenlandse zorgverlener declareert de kosten dan direct bij ons. De EHIC is geldig in de volgende landen: alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Noord-Macedonië en Australië.

  Wij sturen u niet meer automatisch een plastic pas. Uw zorgpas staat altijd voor u klaar in de IZZ Zorgverzekering app. Download de app als u deze nog niet heeft. Soms komt het voor dat een zorgverlener in het buitenland de informatie over uw EHIC in de app niet accepteert. Zij vragen dan om een plastic pas. Deze vraagt u makkelijk zelf aan via de app of via Mijn IZZ Zorgverzekering. Wij sturen uw plastic pas binnen 5 werkdagen naar u op. 

   Heeft u zorg in het buitenland nodig? Of heeft u vragen over zorg als u op reis bent? Bel dan altijd eerst de VGZ Alarmcentrale +31 40 297 57 30.

 • Buitenlandverklaring
  Gaat u op vakantie naar Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland, Zuid-Afrika of Iran? Dan heeft u een Engelstalige verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) nodig. Hiermee kunt u aantonen dat u tijdens uw verblijf verzekerd bent voor medische kosten. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor uw reis telefonisch bij ons aan.

  Verzekeringsbewijs in overige landen

  In de meeste landen is het tonen van de zorgpas voldoende. Een plastic pas vraagt u makkelijk zelf aan via de IZZ Zorgverzekering app of Mijn IZZ Zorgverzekering. Wij sturen uw pas binnen 5 werkdagen naar u op. U heeft in andere landen dan hierboven genoemd geen verzekeringsbewijs nodig.

  Langer dan 2 maanden op reis

  Gaat u op vakantie naar Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Noord-Macedonië, Montenegro, Tunesië, Turkije of Servië? Én blijft u daar langer dan 2 maanden? Dan heeft u een 111 formulier nodig als u onverhoopt spoedeisende zorg nodig heeft. Maar alleen als u langer dan 2 maanden in het land op vakantie bent. U hoeft het 111 formulier niet vooraf aan te vragen. Wij regelen het voor u op het moment dat u zorg nodig heeft.

  Heeft u zorg in het buitenland nodig? Of heeft u vragen over zorg als u op reis bent? Bel dan altijd eerst de VGZ Alarmcentrale +31 40 297 57 30.
 • Dan heeft u alle belangrijke telefoonnummers en uw zorgpas (inclusief EHIC) altijd bij de hand. Bel ons altijd als u zorg nodig heeft in het buitenland en niet kunt wachten tot u weer thuis bent. Het telefoonnummer van de VGZ Alarmcentrale is: +31 40 297 57 30. Wij staan 24 uur per dag 7 dagen in de week voor u klaar. Ook als u twijfelt of vragen heeft over vergoedingen tijdens uw reis is het verstandig om contact met ons op te nemen. Zo voorkomt u verrassingen achteraf.

 • Als u op reis gaat is het belangrijk dat u goed beschermd bent met de juiste vaccinaties en medicijnen. Vraag vooraf advies hoe u zich kunt beschermen tegen ziektes, zodat u zorgeloos op reis kunt. Sommige vaccinaties hebben een inwerkingstijd. Controleer daarom ruim van tevoren of u vaccinaties of preventieve medicijnen nodig heeft voor uw vakantie. Dit doet u eenvoudig op Reisprik.nl of Thuisvaccinatie.nl

  Heeft u een aanvullende verzekering? Dan krijgt u een vergoeding voor vaccinaties. Vaccinaties werken vaak een aantal jaar. Weet u al waar u naartoe gaat? Dan kunt u nu al een afspraak maken bij u in de buurt. Of thuis op het moment dat het u uitkomt.

 • Gebruikt u medicijnen? En vallen deze onder de Opiumwet? Bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers of ADHD-medicatie. Dan heeft u in sommige landen een medische verklaring nodig. Uw arts of apotheker kan u vertellen of u een medische verklaring nodig heeft voor het meenemen van uw medicijnen. En hoe u deze aan kunt vragen.

  U kunt uw apotheek ook om een overzicht van uw medicijnen vragen. Handig als u tijdens uw vakantie naar een dokter of apotheek moet. Dan heeft u gelijk alle gegevens over uw medicatie en bijvoorbeeld allergieën bij de hand.

 • Het kan gebeuren dat u naar het ziekenhuis moet tijdens uw vakantie. Bekijk van tevoren alvast de vergoedingen voor zorg in het buitenland. Zo voorkomt u financiële verrassingen als u onverwacht tijdens uw vakantie naar het ziekenhuis moet.

  Heeft u geen aanvullende verzekering met buitenlanddekking? Sluit dan een reisverzekering met medische dekking af. Zo heeft u een uitgebreide en hoge dekking voor medische kosten in het buitenland. Gaat u diepzeeduiken, wildwatervaren of paragliden? Dan raden we een extra reisverzekering van harte aan.

 • De basisverzekering vergoedt verzekerde medische kosten tot het bedrag dat in Nederland standaard is. Een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking vergoedt de rest. Heeft u geen aanvullende verzekering met buitenlanddekking? Sluit dan een goede reisverzekering af om hoge medische kosten in het buitenland te voorkomen. Dan bent u ook gelijk verzekerd tegen schade en diefstal.

  Let op!

  In sommige landen is de zorg een stuk duurder dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten, Canada en landen in Zuid-Amerika, maar ook Zwitserland, Spanje en Turkije. Sluit daarom een reisverzekering af als u niet aanvullend verzekerd bent. Voor zorg in het buitenland geldt het eigen risico.