Zorgadvies en second opinion

Wilt u weten of en hoe u sneller uw behandeling kunt krijgen? Of overweegt u een second opinion? Onze afdeling Zorgadvies & Bemiddeling kan helpen.

Veelgestelde vragen

 • Met zorgverleners hebben wij afgesproken dat zij binnen de wachttijden van de Treeknorm zorg verlenen. Hieronder vindt u de maximaal aanvaardbare wachttijden volgens de Treeknorm.

  Geneesmiddelen
  Binnen 1 werkdag kunt u uw geneesmiddelen ophalen bij uw apotheek.

  Huisarts
  U kunt in 80% van de gevallen binnen 2 werkdagen terecht bij uw huisarts. De maximale wachttijd is 3 werkdagen. Voor spoedeisende hulp kunt u direct terecht.

  Paramedisch hulpverlener
  Binnen 1 week kunt u terecht bij uw paramedisch hulpverlener (bijvoorbeeld uw fysiotherapeut of logopedist).

  Eerste gesprek ziekenhuis
  U kunt in 80% van de gevallen binnen 3 weken terecht in het ziekenhuis voor een eerste gesprek. De maximale wachttijd is 4 weken. Voor spoedeisende hulp kunt u direct terecht.

  Diagnose of indicatie
  In 80% van de gevallen heeft u binnen 3 weken toegang tot zorgverlening om tot een indicatie of diagnose te komen. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een medisch onderzoek. De maximale wachttijd is 4 weken.

  Mondzorg
  Binnen 3 weken kunt u terecht voor een eerste gesprek bij bijvoorbeeld uw tandarts of orthodontist. Binnen 3 weken kunt u terecht voor een behandeling. Bij spoedeisende mondzorg wordt u binnen één uur geholpen.

  Polikliniek
  In 80% van de gevallen kunt u binnen 4 weken terecht in het ziekenhuis voor een behandeling op de polikliniek waarvoor geen opname in het ziekenhuis nodig is. De maximale wachttijd is 6 weken.

  Opname ziekenhuis
  In 80% van de gevallen kunt u binnen 5 weken terecht in het ziekenhuis voor een behandeling waarvoor een opname in het ziekenhuis nodig is. De maximale wachttijd is 7 weken.

  Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  Maximale wachttijd bij aanmelding: 4 weken.
  Maximale wachttijd tussen aanmelding en beoordeling: 4 weken.
  Maximale wachttijd tussen beoordeling en ambulante behandeling: 6 weken.
  Maximale wachttijd tussen beoordeling en intramurale behandeling: 7 weken.

  Verpleging en verzorging thuis (thuiszorg)
  De maximale wachttijd voor thuiszorg is 6 weken.

  Wijkverpleging
  Heeft u een indicatie voor wijkverpleegkundige zorg? Dan kunt u hier 7 dagen per week, 24 uur per dag een beroep op doen. Deze indicatie wordt afgegeven door een wijkverpleegkundige bij u in de buurt. Samen met de wijkverpleegkundige bespreekt u welke zorg u wanneer nodig heeft. Deze afspraken worden vastgelegd in uw zorgplan. De wijkverpleegkundige zorgt ervoor dat u op de afgesproken tijden zorg ontvangt. De wijkverpleegkundige is 24 uur per dag bereikbaar in het geval u onverwacht extra zorg nodig heeft.

  Als u niet binnen deze norm wordt geholpen, spreken we van een te lange wachttijd. Bij spoedeisende zorg moet de noodzakelijke hulp zo spoedig mogelijk (binnen enkele uren) worden verleend.

  Is de wachttijd volgens u te lang en wilt u sneller geholpen worden? Maak dan gebruik van wachtlijstbemiddeling. Als u dat wilt, kunnen wij voor u een afspraak maken met de specialist in het alternatieve ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum.

 • Nee, deze service is gratis.
 • De vergoeding van reiskosten staat los van de bemiddeling. De regels hiervoor zijn voor iedereen gelijk.

 • We kijken naar snelheid, bereikbaarheid en kwaliteit om u het beste advies te geven.
 • Nee, helaas kunnen wij dit niet. In verband met de wet op de privacy moet u er zelf voor zorgdragen dat uw medisch dossier in het nieuwe ziekenhuis terecht komt. Wij kunnen u hier wel bij ondersteunen.
 • Wij bemiddelen alleen naar instellingen waarvan wij weten dat u de kosten ook geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt.
 • Ja, wij kunnen ook bemiddelen voor een second opinion. Lees over een second opinion.
 • Wij hebben zorgverleners op redelijke afstand van uw woonplaats gecontracteerd. In de Zorgzoeker vindt u de zorgverleners waarmee wij een contract hebben. Hierin kunt u zoeken op postcode.