Uw eigen risico gespreid betalen

De eerste € 385 van de zorgkosten uit de basisverzekering vallen onder uw eigen risico. Dit betaalt u zelf. Een flink bedrag. Soms is het fijn als u dit bedrag niet in 1 keer hoeft te betalen. U kunt uw eigen risico in delen te betalen met de regeling 'Gespreid betalen eigen risico'. U regelt dit makkelijk zelf.

Wanneer kunt u de regeling aanvragen?

 • Als u de hoofdverzekerde op de polis bent. Als hoofdverzekerde kunt u de regeling ook voor medeverzekerden op de polis aanvragen.
 • Als u of uw medeverzekerden geen extra (vrijwillig) eigen risico hebben.

Betaalt uw eigen risico in 10 termijnen

Met deze regeling betaalt u uw eigen risico vooraf. Vanaf eind februari tot en met eind november is dat € 38,50 per persoon per maand. Ook als u nog geen zorgkosten heeft gemaakt.

Heeft u uw eigen risico niet helemaal gebruikt?

Dan ontvangt u het teveel betaalde geld automatisch op uw rekening. Hoeveel dit is ziet u op de eindafrekening. Deze ontvangt u uiterlijk eind maart. U ontvangt van ons een mail als de eindafrekening klaarstaat. Deze vindt u dan in Mijn IZZ Zorgverzekering en de IZZ Zorgverzekering app bij 'Afgehandelde facturen'.

Aanvragen voor 2024

Wilt u in 2024 het eigen risico in 10 termijnen betalen? En heeft u geen vrijwillig eigen risico? Mooi, dan kunt u dit direct zelf aanvragen.

Regeling wordt automatisch verlengd

Heeft u nu de regeling gespreid betalen eigen risico? Dan verlengen wij die automatisch voor het volgende jaar. U kunt altijd zelf de regeling stopzetten in Mijn IZZ Zorgverzekering.

Heeft u een factuur ontvangen?

Wilt u deze rekening graag in termijnen betalen? Dat kan! U kunt in de meeste gevallen bij ons een betalingsregeling afsluiten. Zonder extra kosten.

Hoe zit het ook alweer met het eigen risico?

Iedereen vanaf 18 jaar betaalt de eerste € 385 zelf voor zorg uit de basisverzekering. Dit is het verplicht eigen risico. De overheid heeft het eigen risico ingesteld en bepaalt ieder jaar welk bedrag dit is. Voor 2023 en 2024 is dit € 385. In oktober wordt het eigen risico voor volgend jaar bekend.

Veelgestelde vragen

 • U kunt op elk gewenst moment de regeling stopzetten in Mijn IZZ Zorgverzekering. Dan ontvangt u binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico krijgt u dan terug.

  Als u nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaalt u het resterende bedrag in één keer.
 • U ontvangt de eindafrekening eind maart. U krijgt een e-mail als de eindafrekening klaarstaat. U vindt de eindafrekening dan bij ‘Afgehandelde facturen’ in Mijn IZZ Zorgverzekering of in de IZZ Zorgverzekering app.

  Ontvangt u uw post op papier? Dan ontvangt u de eindafrekening in uw brievenbus.

 • U kunt gespreid betalen eigen risico aanvragen voor alle verzekerden die voldoen aan de voorwaarden gespreid betalen verplicht eigen risico. Bent u hoofdverzekerde en wilt u zelf geen gebruikmaken van deze regeling? Maar een medeverzekerde op uw polis wel? Dan kunt u gespreid betalen ook alleen voor deze medeverzekerde aanvragen. Betaling van de termijnbedragen loopt wel via de hoofdverzekerde.
 • Nee, gespreid betalen kunt u alleen aanvragen voor het verplicht eigen risico.
 • Eind maart krijgt u van ons een eindafrekening. Hierin ziet u precies wat u heeft betaald en hoeveel eigen risico er in rekening is gebracht. Heeft u niet uw volledige eigen risico gebruikt? Dan ontvangt u het verschil automatisch op uw rekening.
 • Onder 'Mijn zorgverbruik' in Mijn IZZ Zorgverzekering of de IZZ Zorgverzekering app vindt u een overzicht van alle zorgnota’s. Hier kunt u makkelijk zien welke nota's onder uw eigen risico vallen.
 • Dit kan inderdaad gebeuren. We leggen uit hoe dit kan: een zorgverlener heeft 90 dagen om zorgkosten te declareren. Soms komen deze kosten bij ons binnen nadat u de eindafrekening heeft ontvangen. De kosten zijn dan niet meegenomen in de eindafrekening. Daarom ontvangt u alsnog een zorgkostenfactuur voor uw eigen risico.