Ik word 18 jaar

Word je binnenkort 18 jaar? Of ben je net 18? Gefeliciteerd! We begrijpen dat er daardoor een aantal zaken gaan veranderen en geregeld moeten worden. Eén daarvan is de zorgverzekering. Vanaf de maand na je verjaardag ben je niet meer gratis meeverzekerd met je ouders. Wat betekent dit voor jou?

Wat verandert er als jij 18 jaar wordt?

Je bent tot je 18e gratis met je ouders meeverzekerd tegen ziektekosten. De maand nadat je 18 jaar wordt, moeten jij of je ouders premie betalen voor je zorgverzekering. Ook heb je dan een verplicht eigen risico van € 385. Je ontvangt hierover van ons een brief.

Tip: Vraag zorgtoeslag aan

Veel jongeren ontvangen maximaal € 145 zorgtoeslag per maand. Zo betalen jij of je ouders minder zelf voor je zorgverzekering.

Eigen zorgverzekering of meeverzekerd? Bekijk de opties

Je kan een eigen zorgverzekering afsluiten. Of je blijft met je ouders meeverzekerd, met dezelfde of een aangepaste zorgverzekering. Maar wie betaalt dan de premie? Wat doen de meeste 18-jarigen? En welke zorgverzekering past het beste bij je? We hebben de opties voor je op een rij gezet. En helpen je graag de juiste keuze te maken!

 

Hulp nodig bij je keuze?

Dit kun je kiezen bij een zorgverzekering.

 • In Nederland is een basisverzekering verplicht. Zo is iedereen in één keer goed verzekerd voor de meest voorkomende zorg, zoals een huisartsbezoek, medicijnen of medisch specialistische zorg. IZZ Zorgverzekering door VGZ biedt keuze uit 4 varianten basisverzekeringen:

 • Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een wettelijk verplicht eigen risico van € 385. Je zorgverzekeraar betaalt jouw zorgkosten pas als die hoger zijn dan het eigen risico. Er zijn uitzonderingen, zoals een bezoek aan de huisarts. Daarvoor betaal je geen eigen risico.

  Verwacht je weinig zorgkosten? Dan kun je kiezen voor een extra eigen risico. Dit heet het vrijwillig eigen risico. Dan wordt het eigen risico bijvoorbeeld € 885, maar wordt de premie wel lager.

  Tip: Zet dan wel extra geld opzij om onverwachte zorgkosten te kunnen betalen. Stel, je hebt je kniebanden gescheurd op het voetbalveld en je moet naar het ziekenhuis. Je krijgt daarvan een rekening van € 800. Je eigen risico is € 385. Dit betekent dat jij € 385 zelf betaalt. De rest van de rekening, namelijk € 415, betaalt je zorgverzekering. Je eigen risico is dan op. Heb je de rest van het jaar nog vaker zorg nodig? Dan betaalt de verzekering die rekeningen.

  Je eigen risico berekenen we voor de rest van het jaar. Word je in juli 18 jaar? En heb je een eigen risico van € 385? Dan wordt het eigen risico voor dit jaar € 160,42 (€ 385/12 maanden x 5 resterende maanden). 

 • Een basisverzekering vergoedt niet alles. Voor extra zorg kun je daarom een aanvullende verzekering afsluiten. Dit is niet verplicht. Bedenk goed of dat voor jou zin heeft.
  Heb je een sterk gebit of nooit gaatjes? Dan heb je niet zo veel aan een tandverzekering. De kosten voor je verzekering zijn dan hoger dan de rekening van de tandarts.
   
  Sport je veel en heb je regelmatig een blessure? Dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering te kiezen die fysiotherapie ruim vergoedt.
   
  Ook een bril of contactlenzen worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering
 • Mogelijk krijg je korting op de premie via je werkgever, de werkgever van je ouders/verzorgers of het lidmaatschap van een vereniging. Dit heet collectief verzekeren.
Voor gratis advies

Bel 0900 - 02 74

Dan kijken we samen welke zorgverzekering het beste bij je past. En helpen we je met het wijzigen of afsluiten.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur. Je betaalt je gebruikelijke belkosten. 

Checklist

Overleg met je ouders

Je ouders hebben vast meer ervaring met zorgverzekeringen dan jij. Vraag ze om advies.

Vraag je ouders het volgende: •Waar ben ik nu voor verzekerd? •Welke vergoedingen zijn voor mij belangrijk? •Wie van ons betaalt de premie? •Waar moet ik op letten? •Wie van ons regelt alles rondom de zorgverzekering?

Maak je keuze vóór je 18e 

Wil je je zorgverzekering wijzigen? Maak je keuze dan vóór je 18e verjaardag.

De premie voor de zorgverzekering betaal je altijd vooruit. Het is mogelijk dat de eerste premiebetaling al is geweest als je pas na je verjaardag je keuze maakt. Maak je keuze daarom vóór je 18e verjaardag. Dan voorkom je dat er dubbel premie wordt afgeschreven.

DigiD aanvragen

Met DigiD log je in op websites van de overheid, zoals de Belastingdienst. En regel je je zorgzaken in Mijn IZZ Zorgverzekering en de IZZ Zorgverzekering app.

Voor het aanvragen van je DigiD heb je jouw Burgerservicenummer (BSN) nodig. Deze staat op je paspoort of identiteitskaart.

Zorgtoeslag aanvragen

Veel jongeren ontvangen per maand maximaal € 145 zorgtoeslag. Zo betalen jij of je ouders minder zorgkosten zelf.

Kies een zorgverzekering

Kies je een eigen zorgverzekering of blijf je met je ouders meeverzekerd? En welk eigen risico kies je?

Handige tips

Gebruik Mijn IZZ Zorgverzekering en de IZZ Zorgverzekering app om: •te declareren •zorgkostenfacturen te betalen •de hoogte van je eigen risico in te zien

Veelgestelde vragen

 • Je krijgt alleen een nieuwe polis als je een eigen zorgverzekering afsluit. Deze ontvang je per e-mail of post, afhankelijk van je postvoorkeur.
  • Sluit je vóór je 18e verjaardag of in de maand van je 18e verjaardag je eigen zorgverzekering af? Dan ontvang je je polis rond de ingangsdatum van je eigen zorgverzekering.
  • Sluit je je eigen zorgverzekering af in de maand na je 18e verjaardag? Dan ontvang je je polis binnen 14 dagen.
  • Blijf je meeverzekerd met je ouders? Dan ontvangen zij een nieuwe polis.
 • Je krijgt alleen een nieuwe zorgpas als je een eigen zorgverzekering afsluit. Die staat voor je klaar in de IZZ Zorgverzekering app.

  • Sluit je vóór je 18e verjaardag of in de maand van je 18e verjaardag je eigen zorgverzekering af? Dan staat je zorgpas voor je klaar vanaf de ingangsdatum van je eigen zorgverzekering.
  • Sluit je je eigen zorgverzekering af in de maand na je 18e verjaardag? Dan staat je zorgpas binnen 2 weken voor je klaar.
  • Blijf je meeverzekerd met je ouders? Dan blijft je huidige (digitale) zorgpas geldig.
 • Bij een eigen zorgverzekering betaal je maandelijks premie. En maak je zorgkosten? Dan betaal je soms eigen risico.

  Eerste premie betaling

  De maand nadat je 18 jaar wordt, ga je premie betalen voor jouw zorgverzekering. Een voorbeeld: je wordt op 5 juli 18 jaar. Vanaf 1 augustus betaal je premie.

  Hebben je ouders per jaar premie voor jou betaald?

  Dan verrekenen wij deze premie de eerstvolgende maand met hen. De premie brengen we vervolgens bij jou in rekening. Je ouders en jij ontvangen hier beiden een premiespecificatie voor.

  Wanneer betaal je eigen risico?

  Je eigen risico gaat in op de maand nadat je 18 jaar wordt. Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg van de basisverzekering. Zoals je bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. Voor zorg uit je aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico.

  Hoe betaal je eigen risico?

  Heb je gebruik gemaakt van zorg uit je basisverzekering? Dan brengen wij het eigen risico in rekening nadat wij de factuur van je zorgverlener hebben ontvangen. Je ontvangt dan een zorgkostenfactuur van ons. Hierop staat welke zorgverlener wat heeft gedeclareerd. En hoeveel eigen risico je moet betalen. 

  Vrijwillig eigen risico

  Je kunt ervoor kiezen om naast je verplicht eigen risico ook een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je betaalt. Je betaalt in dat geval een groter deel eigen risico van de zorg uit de basisverzekering zelf.

 • Ja, als je voor een eigen zorgverzekering hebt gekozen, zeggen wij je oude zorgverzekering automatisch voor je op. Hiervoor hoef je niets te doen.
 • De overheid heeft bepaald dat de meeste tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En dat de meeste tandartszorg voor volwassenen niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

  Wil je je verzekeren tegen tandartszorg? Kies voor een van de 4 aanvullende Zorg voor de Zorg totaalpakketten, Bijzonder Bewust of kies zelf een losse module.

 • Nee hoor. Ook dan kan je met je ouders meeverzekerd blijven. Er is geen leeftijdsgrens voor de verzekerden op 1 polis. Ook maakt het niet uit of je wel of niet studeert als je met je ouders meeverzekerd wil blijven.