Huisarts, huisartsenpraktijk of spoedeisende hulp?
In de meeste gevallen kunt u gewoon terecht bij uw huisarts. Ook als u in eerste instantie misschien denkt aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.
Uw huisarts kan u in 90% van de gevallen verder helpen
Uw huisarts kan goed inschatten of hij u zelf kan helpen. Of dat u beter naar een specialist kunt gaan. Een huisarts is namelijk breed opgeleid en weet veel van veel voorkomende ziektebeelden en klachten. Bel daarom altijd eerst uw huisarts. Is er directe spoed? Dan kan de assistent een spoedafspraak inplannen of de huisarts op visite laten komen.
Avond of weekend? Naar de huisartsenpost
Is het avond of weekend? En is er directe spoed? Dan kunt u naar de huisartsenpost. Bel wel eerst even om een afspraak te maken. Zo voorkomt u onnodige bezoekjes. Als dat nodig is wordt u doorgestuurd naar de spoedeisende hulp.
Levensbedreigend? 112 of naar de spoedeisende hulp
Verkeert iemand in uw omgeving (of uzelf) in een acute levensbedreigende situatie? Bel dan het alarmnummer 112. Er komt dan zo snel mogelijk een ambulance. Maar eventueel ook de politie of brandweer. U kunt dit nummer ook bellen als u geen beltegoed heeft.
Voor zorg op de spoedeisende hulp betaalt u eigen risico. Hierdoor kan een bezoekje aan de spoedeisende hulp u al gauw tientallen tot honderden euro’s kosten. Voor zorg door uw huisarts of de huisartsenpost betaalt u in de meeste gevallen geen eigen risico.