Kosten bij de apotheek

Haalt u een medicijn bij de apotheek? Dan betaalt u ook voor de service van uw apotheek. Deze kosten vallen onder uw eigen risico.

Kosten voor de service

Er zijn 2 soorten kosten die uw apotheek rekent voor service:

  • Terhandstellingskosten: deze kosten zijn bijvoorbeeld voor het controleren of u de juiste medicijnen krijgt en of het medicijn geschikt is voor u. Daarnaast waakt de apotheker ervoor dat u geen verkeerde combinatie van medicijnen gebruikt. U betaalt deze kosten elke keer dat u een medicijn haalt.
  • Kosten begeleidingsgesprek: als u een nieuw medicijn krijgt, dan vertelt de apotheker of apothekersassistent hoe u dit het beste kunt gebruiken. En waar u op moet letten als u het medicijn gebruikt. Dit is een begeleidingsgesprek. U betaalt deze kosten als u een nieuw medicijn krijgt. Of als het meer dan een jaar geleden is dat u het medicijn heeft gebruikt.
Kosten bij de apotheek
Het gemak van een online apotheek

Maak kennis met de online apotheek. Een apotheek, alleen dan online. Zo kunt u alles voor uw medicijnen regelen via een handige app. Op het moment dat het u uitkomt.

De hoogte van de kosten kan verschillen

Meestal is het tarief bij de eerste keer dat u een medicijn krijgt ongeveer € 12. Maar dit kan verschillen per apotheek, per medicijn en per tijdstip. Bijvoorbeeld als:

  • U het medicijn ’s avonds of in het weekend haalt
  • U uw medicijnen via de online apotheek regelt. Dan zijn de terhandstellingskosten lager. 
  • De apotheker het medicijn zelf moet maken
  • Uw medicijn is verpakt in een weekdoseersysteem

Terhandstellingskosten worden samen met de medicijnen vanuit de basis verzekering vergoed. U betaalt wel altijd eerst uw eigen risico. Vergoeden wij de medicijnen niet? Dan betaalt u ook de terhandstellingskosten zelf.

Meer weten? Neem contact op met uw apotheker

Uw apotheker kan al uw vragen beantwoorden over terhandstellingskosten en de kosten van het begeleidingsgesprek.