Persoonlijke hulp om van uw klachten af te komen, begint meestal bij de huisarts. De huisarts zal u helpen bij lichte psychische klachten. Dit doet hij in samenwerking met de praktijkondersteuner GGZ.
Hebben de problemen te maken met uw gezinssituatie, eenzaamheid of met bijvoorbeeld financiële problemen? Dan kan de huisarts de maatschappelijk werker betrekken bij de hulp. Hebben uw klachten te maken met uw werk? Bespreek deze dan ook met uw bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijk werker.
Verergeren uw klachten? Dan verwijst uw huisarts u door naar de ‘generalistische basis GGZ’ of de ‘specialistische GGZ’. Als uw problemen redelijk enkelvoudig zijn, dan kan de psycholoog of psychotherapeut u een heel eind op weg helpen. Dat scharen we onder de ‘basis GGZ'. Is uw situatie complexer? Dan komt de specialistische zorg om de hoek kijken. Die hoeft niet per se in een instelling plaats te vinden. De gespecialiseerd verpleegkundige of psychiater komt soms ook bij u thuis.
Via Vergelijk en Kies vindt u eenvoudig een GGZ-instelling bij u in de buurt. Zoek op zorgsoort 'GGZ'.
Wilt u meer over uw klachten te weten komen of wilt u in contact komen met anderen? Dan biedt een patiëntenvereniging mogelijk uitkomst. Patiëntenverenigingen richten zich op patiënten, partner, familie, vrienden en andere geïnteresseerden. De focus ligt daarbij op: