Hoe wordt de premie bepaald?

U heeft het vast al gezien. De premie van de zorgverzekering stijgt in 2023. Natuurlijk zit u daar helemaal niet op te wachten. Wij ook niet. Helaas kunnen we niet anders. We leggen u graag uit wat de belangrijkste redenen van de stijging zijn. Hoe de premie wordt bepaald. En wat wij er aan doen om uw premie zo laag mogelijk te houden.

Hierdoor stijgt uw premie dit jaar

In deze video leggen wij u uit waarom de premie stijgt.

Waarom ga ik meer betalen?

In Nederland stijgen de kosten voor zorg nog elk jaar. En dat betekent dat ook de premie van de zorgverzekering stijgt. Voor iedereen in Nederland. Er zijn 3 belangrijke redenen voor die stijging:

We kunnen meer ziektes behandelen

We kunnen ziektes en aandoeningen steeds beter bestrijden dankzij nieuwe behandelingen en medicijnen. Als die goed werken, voegt de overheid ze toe aan de basisverzekering. Zodat ze ook vergoed worden. Dat is goed nieuws. Maar deze nieuwe behandelingen en medicijnen moeten natuurlijk ook betaald worden. En dat zorgt ervoor dat de zorgkosten stijgen. 

We worden steeds ouder

Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Daardoor hebben we met z’n allen wel lánger zorg nodig. Vooral in de laatste jaren van ons leven hebben we vaak meer zorg nodig. Dit kost nu eenmaal geld. En dat merken we in de premie.

En dan de inflatie: de prijzen stijgen

Iedereen heeft het de afgelopen tijd gemerkt: de inflatie is hoog. Dat betekent dat de prijzen in Nederland stijgen. Daar maken we ons allemaal zorgen over. Je merkt het bij het boodschappen doen en het betalen van je energierekening. Ook ziekenhuizen en andere zorgverleners hebben te maken met hogere kosten. Doordat alles nu zo veel duurder wordt, stijgen de zorgkosten dit jaar meer dan normaal.

Dit doet VGZ om de premie zo laag mogelijk te houden

Niemand zit te wachten op een stijgende premie. Dat begrijpen wij maar al te goed. Toch doen wij ons best om de premie zo laag mogelijk te houden. Zo werken we samen met zorgverleners aan vernieuwing van de zorg. En zetten we ons in om Nederland gezonder te maken. Want als we gezonder zijn, hebben we minder zorg nodig. Zo blijft de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar. Voor iedereen. 

Zo wordt de premie bepaald

De overheid maakt ieder jaar met Prinsjesdag een inschatting hoe hoog de premie moet zijn. Dat noemen we de rekenpremie. De rekenpremie van de overheid is niet hetzelfde als de premie die u gaat betalen. Maar het is wel de basis voor de premie van de basisverzekering.

Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de nieuwe premie voor de basisverzekering. Daarbij kijken we naar de zorgkosten en hoeveel het kost om de zorgverzekering uit te voeren. En naar de financiƫle reserve die we van de overheid moeten hebben. Zodat we onverwachte tegenvallers in de toekomst kunnen opvangen.

De IZZ Zorgverzekering door VGZ is onderdeel van VGZ, een coƶperatie zonder winstoogmerk. Wilt u precies weten hoe onze premie is opgebouwd? Lees de gedetailleerde premie-uitleg op de website van VGZ.