Omgaan met depressieve gevoelens voor jongeren

Tijdelijk niet beschikbaar

Excuses voor het ongemak. Wij werken aan een oplossing.

Eén op de vijf jongeren heeft wel eens een depressieve periode meegemaakt. Bent u wel eens somber? Of zit u in een dipje?

Online zelfhulp voor jongeren met depressieve gevoelens

Bent u tussen 16 en 24 jaar en heeft u lichte depressieklachten? Denk aan gevoelens van somberheid, u neerslachtig voelen of minder plezier beleven aan dingen dan voorheen. Met de online zelfhulpmodule van Mirro kunt u zelfstandig en anoniem aan de slag om inzicht te krijgen in uw somberheid, denkpatronen en gewoonten. Met behulp van de oefeningen, tips en informatie gaat u bewuster kijken naar uw gedrag en kunt u leren om negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Wanneer uw klachten ernstig(er) zijn, kunt u ook baat hebben bij deze module. Wel raden we u dan aan met uw huisarts te overleggen welke hulp voor u het meest geschikt is.

De inhoud van deze module is ontwikkeld door professionals die deskundig zijn op het gebied van depressie en jongeren. Bij het vormgeven van de inhoud van de module is gebruik gemaakt van de inzichten uit de cursus van Grip op je Dip. Dit programma wordt aangeboden door stichting Grip op je Dip: een gezamenlijk project van De Jutters, Indigo, Dimence en het Trimbos Instituut. Via gripopjedip.nl kunnen jongeren van 16 tot 24 jaar op anonieme basis mailen met een ‘dipdeskundige’ of deelnemen aan een digitale groepscursus via een chatbox. Deze groepscursus is bewezen effectief. Om méér jongeren te kunnen bereiken en de drempel tot het volgen van een programma te verlagen, heeft Stichting Mirro in samenwerking met het Grip op je Dip bestuur deze online zelfhulpmodule ontwikkeld.

 

Wat kunt u precies verwachten?

De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Weg met somberheid: Uw gedachten kloppen niet altijd met de werkelijkheid. Soms zijn ze negatiever dan de situatie in werkelijkheid is. Het kan u helpen om negatieve gedachten en denkfouten bij uzelf op te sporen.
  • Doe iets leuks: Als u zich lichamelijk fit voelt, kunt u geestelijk meer aan. Fit wordt u door gezond te eten en regelmatig te sporten, maar ook door te zorgen voor genoeg ontspanning.
  • Angst de baas: Sombere gevoelens en angstige gevoelens gaan vaak samen. Angstige gevoelens zijn eigenlijk heel normaal. Pas als u merkt dat deze gevoelens u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden, is het goed om er iets aan te doen.
  • Stop je gedachten: Iedereen piekert wel eens, maar van veel piekeren word u niet vrolijk. Er zijn oefeningen die u kunt doen om het piekeren te stoppen, zoals het ‘Piekerkwartier’ en ‘Drie minuten ademruimte’.