Jong en depri

Eén op de vijf jongeren heeft wel eens een depressieve periode meegemaakt. Bent u wel eens somber? Of zit u in een dipje?

Tijdelijk niet beschikbaar

Excuses voor het ongemak. Wij werken aan een oplossing.

Online zelfhulp voor jongeren met depressieve gevoelens

Met de online workshop zet u negatieve gedachten om in positieve gedachten.

  • U kunt negatieve gedachten en denkfouten bij uzelf opsporen
  • U kunt meer ontspannen door leuke dingen te doen
  • U merkt welke gevoelens uw dagelijks leven in de weg zitten
  • U weet wat u kunt doen om het piekeren te stoppen

Ook goed om te weten:

  • U volgt het programma op zelf gekozen momenten
  • Werkt u bij een organisatie die de zorgverzekering van VGZ aanbiedt? Dan is dit online programma gratis voor u.
  • Het programma is volledig anoniem. Uw zorgverzekeraar en werkgever krijgen geen gegevens over u.

Over de online workshop

Deze workshop is bedoeld voor jongeren tussen 16 en 24 jaar met lichte depressieklachten. Denk aan gevoelens van somberheid, u neerslachtig voelen of minder plezier beleven aan dingen dan voorheen. Als uw klachten ernstig(er) zijn, kunt u ook wat hebben aan de workshop. Wel raden we u dan aan met uw huisarts te overleggen welke hulp voor u het beste past. Met deze workshop gaat u zelf en anoniem aan de slag. U komt meer te weten over uw somberheid, denkpatronen en gewoonten. Met oefeningen, tips en informatie kijkt u bewuster naar uw gedrag en leert uw negatieve gedachten te veranderen in positieve gedachten.

Onderwerpen die behandeld worden in de workshop

Weg met somberheid: Uw gedachten kloppen niet altijd met de werkelijkheid. Soms zijn ze negatiever dan de situatie in werkelijkheid is. Het kan u helpen om negatieve gedachten en denkfouten bij uzelf op te sporen.

Doe iets leuks: Als u u lichamelijk fit voelt, kunt u geestelijk meer aan. Fit wordt u door gezond te eten en regelmatig te sporten, maar ook door te zorgen voor genoeg ontspanning.

Angst de baas: Sombere gevoelens en angstige gevoelens gaan vaak samen. Angstige gevoelens zijn eigenlijk heel normaal. Pas als u merkt dat deze gevoelens u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden, is het goed om er iets aan te doen.

Stop uw gedachten: Iedereen piekert wel eens, maar van veel piekeren wordt u niet vrolijk. Er zijn oefeningen die u kunt doen om het piekeren te stoppen, zoals het ‘Piekerkwartier’ en ‘Drie minuten ademruimte’.